elik

Temat: Mleko nie szkodzi!!!
Jeśli ktoś cierpiał na zaburzenia gastryczne, a po odstawieniu mleka nie cierpi,
z dużym prawdopodobieństwem można zakładać, że mleko było powodem. Czy
koniecznie potrzebny jest na to papier z pieczątką?
A badania dotyczące spożycia nabiału są, owszem, i pokazują dość ciekawą rzecz:
spożycie nabiału, głównie mleka, ma nas chronić przed osteoporozą, gdy tymczasem
w krajach o wysokim spożyciu mleka i jego przetworów jest wyższa zachorowalność,
niż tam, gdzie tego szajsu spożywa się mniej.
Zresztą wystarczy przeanalizować skład chemiczny mleka, sposób trawienia
poszczególnych składników i ich zależności, żeby się zorientować, że picie mleka
i wcinanie nabiału w ilościach półhurtowych jest dość gó... interesem. Profesury
ani badań z pieczątką wcale do tego nie trzeba.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,92376473,92376473,Mleko_nie_szkodzi_.html



Temat: Wydział Zarządzania na Politechnice Częstochowskie
Są przedmioty które są w programie obowiązkowe dla danego kierunku. Ale oprócz
tego jest mnóstwo innych przedmiotów, które są robione nie po to by ze
studentów zrobić dobrych specjalistów w danej dziedzinie, ale dla kadry
pracowniczej by ta miała zajęcie. Przykładem może być przedmiot na IV roku,
na kierunku "zarządzanie i marketing" o nazwie "organizacja przemysły
spozywczego" na którym to mogliśmy poznać skład chemiczny mleka, ziemniaka,
wartośco odżywcze zwierząt rzeźnych i wiele, wiele innych rzeczy w tym temacie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55,47219279,47219279,Wydzial_Zarzadzania_na_Politechnice_Czestochowskie.html


Temat: mleko krowie
Nie wolno podawac mleka krowiego takim malym dzieciom. Pokaz rodzinie sklad
chemiczny mleka krowiego.Zawiera wysoki poziom soli - 5 X wyzszy niz mleko
kobiece i juz z tego powodu jest wrecz niebezpieczne dla malego dziecka i ze
prowadzic do odwodnienia spowodowanego wysokim poziomem soli. Nerki takiego
malutkiego dziecka nie dadza rady tego przerobic !!Powiedz rodzinie, ze
podawanie 3 miesiecznemu dziecku mleka krowiego mozna porownac z podaniem wody
morskiej umierajacemu z pragnienia - efekt tragiczny. A poza tym mleko krowie
zawiera o wiele za duzo bialka i jest ono ciezkostrawne. Nie wspominajac o
tym , ze balans bialka - weglowodany - ilosc wody w mleku krowim nie jest
odpowiedni dla niemowlaka.
Dorotka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,12425287,12425287,mleko_krowie.html


Temat: Mleko nie szkodzi!!!
> No i :WSZYSTKO SZKODZI co jest spożywane w nadmiarze i bez umiaru

Z tym, że żeby mleko spowodowało sraczkę u kogoś, kto ma nietolerancję laktozy
(w Polsce podobno co czwarty dorosły), wystarczy niewielka ilość, nie trzeba się
opić jak bąk.

> Pytałam o dowody na to,że mleko samo w sobie jest szkodlwie

Wystarczy, co już dwukrotnie proponowałam, przeanalizować skład chemiczny mleka
i procesy trawienne. Ja tę lekcję odrobiłam.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,92376473,92376473,Mleko_nie_szkodzi_.html


Temat: przetwory mleczne z wapniem-są takie?
Ej, no coś Ty...Ty tak na serio? Przecież wapń to jest skład chemiczny mleka i przetworów.
W mleku krowim występuje od 1 do 1,2 g/l. Ok 2/3 całego wapnia związane jest z kazeiną w postaci dwu- i trójwapniowego fosforanu. 10% wapnia występuje w formie jonowej, a ok. 20% jako niezjonizowane węglany, fosforany i cytryniany.
Wybacz,ale uśmiałam się....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,95176243,95176243,przetwory_mleczne_z_wapniem_sa_takie_.html


Temat: pij mleko-bedziesz kaleka!!!!
II. Produkty mlekopochodne, pasteryzacja i jej konsekwencje

Znacznie łatwiejsze do przyswojenia są produkty mlekopochodne, np. jogurty. Są
one nieporównywalnie łatwiej trawione przez ludzki żołądek z jednej prostej
przyczyny: to co ludzki żołądek trawi bardzo długo dużym nakładem sił już dawno
zostało strawione przez bakterie, które znajdują się w jogurcie.

Nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku jest radioaktywny stront 90. Jego
obecność związana jest z zanieczyszczeniem środowiska. Znane są przypadki z
wczesnych lat 90, kiedy kontenery z polskim mlekiem w proszku służby celne
innych krajów uznawały za radioaktywne.

Ponadto wysoce niewskazane jest dodawanie mleka czy śmietany do kawy. Wysoka
temperatura powoduje, że kazeina zawarta w mleku ścina się.

Nie mniej nieodpowiednim produktem mlekopochodnym jest ser. Jest to
niezrównoważony produkt spożywczy, który ponadto jest ekstraktem składników
mleka, tak więc skład chemiczny mleka jest zbliżony do sera z tą różnicą, że w
serze jest ich większe stężenie.

W zasadzie jedynym w pełni łatwo strawnym produktem mlecznym jest mleko
zsiadłe. Jednak i ono ma więcej wad niż zalet. W czasie procesu kwaśnienia
mleka laktoza przekształca się w kwas mlekowy. Jest on przyswajany przez osoby
nie tolerujące laktozy. W zasadzie jedynymi większymi zaletami zsiadłego mleka
są: lekkostrawność oraz właściwości chłodzące. Mimo to zsiadłe mleko jest
bardziej śluzotwórcze niż zwykłe, sprzyja bólom reumatycznym i artretycznym,
przeziębieniom, kaszlom i innym zaburzeniom układu oddechowego.


Najbardziej szkodliwe połączenie zsiadłego mleka to: zsiadłe mleko + ziarna,
zsiadłe mleko + rośliny strączkowe, zsiadłe mleko + owoce i cukry.
Z czym kojarzy Ci się taki posiłek?
Czy z reklamowanymi szeroko jogurtami?

Pasteryzacja mleka nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż wbrew pozorom nie staje
się ono przez to zdrowe (ginie 99% bakterii). Bakterie, które przetrwają
pasteryzację mają idealne warunki do rozwoju. Pasteryzację są w stanie przeżyć
jedynie najsilniejsze bakterie. Martwe pływają nadal w mleku i ich ciała
rozkładają się. Ponadto stanowią one doskonałą pożywkę dla mikrobów, które
przetrwały, a które to mogą się bardzo szybko rozmnażać. Ponadto najważniejsze
enzymy, które dla człowieka byłyby korzystne zostają zniszczone już w temp. 54
st . C. Tak więc, jeżeli mleko jest z konieczności wykorzystywane jako
pożywienie, to pasteryzacja je zabija, a martwy produkt nie może podtrzymać
życia.

Niektórzy, mimo dużego spożycia mleka i jego przetworów, cieszą się dobrym
zdrowiem i nie uskarżają się na żadne dolegliwości związane z jego piciem. Na
to również jest wyjaśnienie. Nie jest to spowodowane tym, że mleko wbrew moim
wywodom nie jest szkodliwe. Zwiększona odporność na mleko i jego pochodne
wywołana jest dzięki silnej wątrobie i nadnerczom. Nie oznacza to jednak, że
można bezpiecznie nadal spożywać produkty mleczne, gdyż wymienione narządy
niszczą się przez ich intensywną eksploatację, a każda szklanka mleka zbliża
organy wewnętrzne do katastrofy, z której pełen powrót do zdrowia będzie
niemożliwy. Jeżeli ktoś spożywał duże ilości mleka i nagle zdecyduje się na
jego całkowite porzucenie będzie odczuwał pewne dolegliwości. Objawy będą
podobne do rzucenia nałogu, gdyż po długotrwałym spożywaniu tego produktu
organizm najzwyczajniej uzależnia się od niego. Jednak jeżeli uda się przełamać
pragnienie mleka, wówczas na podstawie obserwacji swojego ciała można zauważyć
znaczną poprawę. Zatrzyma się lub znacznie spowolni postępująca próchnica,
skończą się wzdęcia, niestrawności i biegunka. Po pewnym czasie poprawi się
działanie układu trawiennego, gdyż organizm pozbędzie się śluzu.


ANNA SZULC (artykuł z dnia 2003-10-17 ONET.PL)
Literatura:
1. Dr Nand Kishare Sharma, Mleko - cichy morderca, Łódź 1996.
2. Michał Tombak, Jak żyć długo i zdrowo?, Warszawa 2002.
3. Praca zbiorowa, Czy wiemy, co jeść? Co pomaga, a co szkodzi, Warszawa 1997.
4. Anna Szulc, "Pij mleko, będziesz kaleką", Angora, nr 43, 26 X 2003 (przedruk
z: Kulisy, nr 42, 16 X 2003.).


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,46623324,46623324,pij_mleko_bedziesz_kaleka_.html